A.Variatiile in compozitia laptelui matern

Laptele matern nu are o compozitie fixa. Compozitia este diferita in raport cu timpul trecut de la nastere, este diferita la inceputul fata de sfarsitul unei alaptari si variaza de-a lungul zilei.

  • Colostrul este laptele secretat de glanda mamara, incepand cu luna a saptea de sarcina si in primele 24-30 ore dupa nastere. Este gros, lipicios, incolor sau galbui.
  • Laptele de tranzitie este laptele secretat intre ziua a 4-a si a 14-a dupa nastere.
  • Laptele matur este laptele secretat dupa ziua a 15-a de la nastere.
  • Laptele “de inceput” este laptele preluat de copil la inceputul unei alaptari. Contine proteine, lactoza si multa apa astfel ca apare subtire, albastrui, apos. Mamele sunt adeseori ingrijorate de acest aspect si li se pare ca laptele nu este destul de hranitor. Ele trebuie informate ca laptele preluat de copil la inceputul unei alaptari asigura toata apa de care are nevoie sugarul. Sugarul alimentat exclusiv la san in primele 5-6 luni de viata nu are nevoie de apa sau ceai, nici in perioadele foarte calduroase (canicula). Daca primeste apa sau ceai s-ar putea sa suga mai putin lapte.
  • Laptele “de sfarsit” este laptele preluat de copil spre sfarsitul unei alaptari. Contine mai multe grasimi astfel ca apare mai gros, mai albicios. Laptele nu-si schimba compozitia brusc, ci devine treptat din ce in ce mai gras. Grasimile aduc mai multe calorii si dau copilului senzatia de satietate; odata cu grasimile sunt oferite vitaminele liposolubile (A, D, E, K).
  • Un sugar alaptat fara restrictie de timp isi va potoli si setea si foamea. Este important ca sugarul sa fie lasat sa suga cat timp vrea (pana cand se desprinde singur de la san) si sa goleasca bine sanul.

Observati ca diferenta intre colostru si laptele de sfarsit consta in faptul ca primul contine mai multe proteine iar cel de-al doilea contine mai multe grasimi. Pe langa aceasta, colostrul se secreta doar in primele 24-30 de ore dupa nastere.

Informatii suplimentare: daca bebelusul este mutat la celalalt san inainte sa-l goleasca bine pe primul, el va suge numai laptele “de inceput”, adica va primi mai multa lactoza si apa si mai putine grasimi (deci mai putine calorii). Lactoza prea multa poate sa-i produca gaze, crampe. El va fi nelinistit, va plange mai mult, va cere sa suga des si va creste mai lent in greutate.

B.Colostrul

Proprietatile colostrului si importanta lor

  1. Bogat in anticorpi (mai ales Ig A de suprafata) si alte proteine cu rol antiinfectios. Colostrul protejeaza nou-nascutul fata de infectiile bacteriene imediat dupa nastere (scade riscul de enterocolita ulcero-necrotica la prematuri). Ig A ar putea sa previna alergiile la sugari.
  2. Bogat in leucocite, care protejeaza nou-nascutul fata de infectii.
  3. Laxativ usor, care ajuta eliminarea meconiului si previne icterul neonatal sau/si reduce intensitatea lui.
  4. Bogat in factori de crestere, care ajuta cresterea in lungime si maturizarea peretelui intestinal, previn alergia si intoleranta la proteinele animale.

Bogat in vitamina A, care reduce severitatea infectiilor si previne bolile oculare (colostrul contine de doua ori mai multa vitamina A decat laptele matur).